Notepad ++ kullanımı, kısa yolları hakkında detaylı bilgilerin bulunduğu bu içeriğimizi okuyarak notepad++ hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. İçeriğimize konu olan Notepad Microsoft tarafından ücretsiz, açık kaynak kodlu olarak geliştirilmiştir. Geliştirilen bu kelime işlemci program sayesinde metinleri düzenleyebilir, metinler içerisinde bazı sistematik işlemleri yapabilirsiniz. Sistematik ve karmaşık işlemlerini kolaylaştırmak için bilmeniz gereken bazı kısa yollar bulunmaktadır.
Notepad++ Kısa Yolları
Kısa yollar işlemlerinizi kolayca yapmanızı sağlamaktadır. Uygulama içerisinde var olan kısa yollar aşağıda listelenmiştir.
Ctrl-W : Aktif olarak açık olan dokümanı kapatır. N++ kapanmaz.
Ctrl-G : İstediğiniz satıra gitmenizi sağlar. Doğrudan satır numarası girerek o satıra atlarsınız.
Shift+End : İmlecin bulunduğu yerden satırın sonuna kadar metni seçer.
Ctrl-Shift-U : Seçili metni büyük haflere dönüştürür
Alt-Shift-Yön tuşları : Çoklu imleç modu. Stun yönünde ilerler.
Ctrl-Shift-Q – Metni işaretleyerek yorum satırına alır. Dosya biçimi belli olan dokümanlarda.
Ctrl-Q : Metni yorum satırına alır. Dosya biçimi belli olan dokümanlarda.
Ctrl-Shift-BackSpace : İmlecin bulunduğu yerden satır başına kadar siler.
Shift+Home : İmlecin bulunduğu yerden satırın başına kadar metni seçer.
Ctrl-U : Seçili metni küçük harflere dönüştürür.
Ctrl-Shift-Up : İmlecin bulunduğu satırı yukarı taşır.
Ctrl-Shft-Down : İmlecin bulunduğu satırı aşağı taşır.
Ctrl-Space : Otomatik tamamlama listesini açar. Dosya biçimi belli olan dokümanlarda.
Ctrl-Tab : Sonraki açık dökümana geçer. ALT+TAB gibi ama sadece n++ içinde sağa doğru olan sekmelere geçiş yapmak için kullanabilirsiniz.
Ctrl-Shift-Tab : Önceki açık döküman. ALT+TAB gibi ama sadece n++ içinde sola doğru olan sekmelere geçiş yapar.
Notepad++ Kullanımı
Notepad++ uygulaması içerisinde yapacağınız bazı toplu işlemler aşağıda listelemiştir.
Satırın Başına ya da Sonuna Kelime Ekleme Nasıl Yapılır?
Düzenleme yaptığınız içerik içerisinde birçok satır bulunduğunu varsayalım. Tüm satırların baş ve son kısımların ekleme yapmanız saatler belki de günler sürebilmektedir. Bu gibi durumlarda notepad++ uygulamasından yardım alarak işlemlerinizi saniyeler içerisinde gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlemler için yapmanız gerekenler oldukça basittir. Öncelikle CTRL+ H kombinasyonu ile değiştirme penceresini açınız. Daha sonra karşınıza çıkan pencere içerisinden “Arama Modu” seçenekleri> “Genişletilmiş” seçeneğini seçtikten sonra “Aranan” kelime bölümüne satırların baş kısımlarına eklemek istediğinizde “\n”, son kısımlarına eklemek isterseniz “\r” ifadesinden sonra kelimeleri eklemeniz gerekmektedir. Daha sonra “Değiştir” bölümünden “Tümünü Değiştir” seçeneği sayesinde işlemlerinizi basit bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Regex ile toplu düzenleme:
Çalışma yaptığınız sayfa üzerinde toplu olarak değişiklikler yapmanızı gerektirecek durumlar ile sıkça karşılabilirsiniz. Bu gibi durumlarda notepad++ uygulaması sayesinde saniyeler içerisinde işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Toplu düzenleme işlemleri için yapmanız gereken ilk işlem ” Değiştir” sekmesini açmak ve ” Arama Modu” altında yer alan “Düzenli İfade” seçeneği seçip, “Aranan” kısmına değiştirmek istediğiniz ifadeyi yazarak işlemi bitiriniz. Bu işlem genellikle yazım yanlışları, bir kelimeyi toplu olarak silmek için kullanılmaktadır.
Boşluk Ekleme- Silme İşlemi
Düzenlediğiniz içerik içerisinde gerekli veya gereksiz bir sürü boşluk olabilir. Dosya içerisinde var olan boşlukları notepad++ ile kolay bir şekilde silebilirsiniz. Bunun için notepad++ menü kısmından “Düzenle” seçeneğine tıklayın ve ardından “Boşluk İşlemleri” seçeneğine tıklayın. Karşınıza çıkan kontrol paneli üzerinden içeriğinizi istediğiniz şekilde düzenleme imkanına sahipsiniz.
Notepad++ Metin Şifreleme İşlemleri:
İçeriklerinizde bulunan bazı önemli bilgileri SHA256 ve MD5 ile şifrelemeniz gerekebilir. Bu tür karmaşık şifreleme işlemleri için Notepad++ uygulamasını kullanabilirsiniz. Bunun için notepad++ menü kısmından “Araçlar” seçeneğine tıklayın. Ardından karşınıza çıkan sekmeden şifrelemek istediğiniz türü seçin ve “Üret” seçeneğini seçelim. Açılan pencereye istediğiniz metni girin.
Hiç yorum yok: