.

Dost Yurdu
Program Tarifleri

.

Dost Yurdu

HTML Editörlerinin Türleri ve Özellikleri

 
HTML editörü, web sitelerini yapılandırmak ve oluşturmak için kullanılan HTML'de kod yazmak için kullanılan bir yazılımdır. Kodlar normal bir metin editörü kullanılarak sıfırdan yazılabilmesine rağmen, HTML editörleri geliştiricilere sorunsuz kodlama sağlayarak büyük kolaylık sağlar.

HTML Editörleri

HTML Editörü ne zaman kullanmalısınız?

1. Geliştiriciler, kodları üzerinde tam kontrole sahip olmak ve web sitelerini kolayca oluşturmak istediklerinde HTML editörlerini kullanmayı tercih ederler.

2. HTML editörleri, HTML hakkında çok fazla bilgisi olmayan ve ayrıca kaynak kodlarını hızlı bir şekilde oluşturması gereken kullanıcılar için büyük önem taşımaktadır.

3. HTML editörleri, geliştiricilerin yaptığı küçük hataları sözdizimi düzeltme, otomatik tamamlama, basit düzenleme vb. ile başarılı bir şekilde gizleyip düzelttikleri için kolaylık açısından oldukça faydalıdır.

HTML Editörlerini kullanmanın avantajları

1. Kullanıcıların sözdizimlerini kolayca kontrol edebilmelerine, sık kullanılan HTML etiketlerini ve yapılarını eklemelerine ve otomatik tamamlama sağlamalarına olanak sağladığı için büyük fayda sağlarlar.

2. HTML editörü aracılığıyla üretilen kod XML, JavaScript, vb. gibi diğer dillere çevrilebilir. Örneğin-NVU editörü bu çeviri işlevini sağlar.

3. Web sitesi geliştirme çok yorucu ve zahmetli olabilir. Çevrimiçi HTML düzenleyicilerin yardımıyla web sitelerini kolayca ve daha hızlı bir şekilde oluşturmak mümkündür.

4. HTML editörleri geliştiriciye tam kontrol sağlar, dolayısıyla kaynak koduna daha derinlemesine inmesine ve gizli ayrıntıları bulmasına yardımcı olur.

5. HTML editörleri kullanıcı dostu ve estetik bir tasarım deneyimi sağlar.

6. HTML editörleri, kodlama sürecini kolaylaştırmak için sözdizimi vurgulama, kod katlama ve hatta verimliliği büyük ölçüde artıran bir hata denetleyicisi gibi bir dizi özellik içerir.

7. Genellikle sürüm kontrolünü geliştirmek için Git ve geliştiriciler tarafından kod tabanında yapılan değişiklikleri izlemenin diğer yolları da dahil olmak üzere diğer sistemlerle birlikte çalışırlar.

HTML Editörlerinin Türleri

Genel olarak iki tür HTML Editörü vardır:

HTML Editörlerinin Türleri


1. Metinsel HTML Editörü

Bunlar geliştiricilerin kodlarını yazıp derleyebildiği metin tabanlı editörlerdir. Kod bizim yazdığımız şekilde görünür, bu nedenle temel HTML bilgisi gerektirir. Bu editörlerden bazıları ayrıca bir proje oluşturma, web ile ilgili tüm dosyaları yönetme vb. özellikler de sağlar. HTML Metin editörlerine örnek olarak Notepad++, VSCode, Sublime Text verilebilir.

2. WYSIWYG HTML Editörü

'Ne görüyorsanız onu alırsınız' tam biçimidir. WYSIWYG, kaynak kodunun çıktısının önizlemesini yani bir tarayıcıda nasıl görüneceğini sağlayan düzenleyicilerdir. Çoğunda kullanımı kolaylaştıran bir sürükle ve bırak özelliği mevcuttur. HTML hakkında herhangi bir hardcore bilgi gerektirmez, böylece teknik olmayanların web sitelerini kolayca geliştirmesini sağlar. Örnekler arasında Adobe Dreamweaver, Amaya, BlueGriffon vb. bulunur.

HTML, Notepad veya TextEdit gibi basit metin editörlerinde yazılabilir, ancak yaygın olarak kullanılan diğer editörler şunlardır:

1. Atom

Atom açık kaynaklı ve ücretsiz bir kod düzenleyicisidir. 2014 yılında GitHub tarafından yayınlanmıştır.

Atom'un Temel Özellikleri

81 adet hazır paketin yanı sıra 8.700 adet kurulabilen ek paket bulunuyor.

Açık kaynaklı bir metin editörü olduğundan kodları GitHub'da mevcut ve geliştiriciler tarafından kaynak kodunu genişletmek ve düzenlemek için kullanılabiliyor.

Atom, tek bir arayüz içerisinde birden fazla bölümü destekleyerek geliştiricilerin yan yana kod yazmasına yardımcı olur.

Ayrıca, platformlar arası düzenlemenin yanı sıra esnek otomatik tamamlama ve sözdizimi düzeltme özelliği de sağlar.

Geliştiricilere Sağlanan Avantajlar

Atom'un teletip özelliği, geliştiricilerin takım arkadaşlarıyla etkileşime girmesine ve kodlarını gerçek zamanlı olarak paylaşmasına olanak tanır.

Çapraz platform düzenleme özelliği geliştiricilerin farklı İşletim Sistemlerinde çalışabilmelerine olanak tanır.

Geliştiriciler yeni paketler kurabilir ve kendi paketlerini oluşturabilirler.

Akıllı otomatik tamamlama, daha hızlı ve daha akıcı kodlamayı kolaylaştırır.

Birden fazla bölme, farklı dosyalardaki kodları düzenlemenize ve karşılaştırmanıza yardımcı olur.

Geliştirme Ortamı – Atom, kodun sonuçlarını önizleme seçeneğiyle estetik, kullanıcı dostu bir ortam sağlar. atom'u indirmek kolaydır .


2. Not Defteri++

Notepad++, başlangıçta Windows tabanlı bilgisayarlar için geliştirilen ücretsiz, açık kaynaklı, çok dilli bir kod düzenleyicisidir. Düzenleme bileşeni olarak 'Scintilla'yı kullanır ve C++ ile yazılmıştır.

Notepad++'ın Temel Özellikleri

Hafif bir yazılımdır yani daha küçük program boyutu. Mobil cihazlarda uygulama olarak da mevcuttur ve kaynak kodu GitHub'da mevcuttur.

Açık kaynaklı bir kod editörü olduğu için genişletilebilir ve kullanıcılar ihtiyaçlarına göre işlevler ekleyebilir veya farklı topluluklardan eklentiler ekleyebilirler.

Özelleştirilebilir olması kullanıcıların tercihlerine göre özellikleri kişiselleştirmelerine olanak tanır.

Geliştiricilere Sağlanan Avantajlar


Renk kodlamalı süper hafif bir editördür.

Geliştiriciler arayüzünü kendi tercihlerine göre özelleştirebiliyorlar.

Genişletilebilir olması sayesinde geliştiriciler eklentiler ekleyebilir ve kendi eklentilerini oluşturabilirler.

Geliştirme Ortamı – Notepad++, çoğu Windows yazılımı gibi tanıdık bir ortama sahiptir ve minimalist bir arayüze sahiptir. Temaları ve renk kodlamasını değiştirmeyi destekler. Notepad++'ı kolayca indirebilir ve kullanabiliriz.


3. Textual HTML Editor

Python API'li çapraz platformlu bir editördür. Son sürümü 29 Ocak 2013'te yayınlanmıştır.

Temel Özellikler

Eş zamanlı düzenleme imkânı vardır, yani belirli bir zamanda birden fazla alanda değişiklik yapmak mümkündür.

Komut paleti, dosya değiştirme, sembollere gitme, çoklu düzenleme, hizalama, parantez vurgulama vb. gibi birçok eylem sağlar.

Sublime, freemium yazılım kategorisine giriyor, yani tüm özelliklerinden yararlanmak için ek ücret ödememiz gerekiyor.

Sublime'ın bazı paketleri açık kaynaklıdır ve git'te mevcuttur.

Geliştiricilere Sağlanan Avantajlar

'Her Şeye Git' özelliği, geliştiricilerin sadece birkaç tuş vuruşuyla dosyaları açmasını ve anında kelimelere, satırlara veya sembollere gitmesini sağlıyor.

Çoklu seçim özelliği geliştiricilere aynı anda birçok değişiklik yapma, örneğin aynı anda birçok satırı düzenleme olanağı sağlıyor.

Bölünmüş Düzenleme, dosyaların yan yana düzenlenmesine izin vererek geliştirme hızını artırır.

Basit JSON dosyalarını kullanarak Sublime'da Kolay Özelleştirme.

Geliştirme Ortamı – Sublime Text, geliştiriciler tarafından özelleştirilebilen, sofistike ve estetik bir geliştirme ortamı sağlar.


Sublime Text 3'ün kurulumunu daha sonraki HTML Eğitimimizde ele alacağız.


4. Adobe Dreamweaver CC

Adobe Dreamweaver CC, Adobe Inc. tarafından geliştirilmiştir. Ancak kapalı kaynaklı bir yazılımdır ve yalnızca Adobe ekosistemi içerisinde iyi çalışır.

Temel Özellikler

Adobe'nin estetik bulut kütüphanelerini kullanarak renk, grafik, katman vb. özelliklerin tanıtımıyla web tasarımı alanında önemli bir araç olduğu kanıtlanmıştır.

Hem metin editörü olarak hem de WYSIWYG (ne görüyorsan onu alırsın) editörü olarak kullanılabilir, yani kod görsel rehberle veya rehbersiz düzenlenebilir.

Bu, geliştiricilere kodun nihai sonuçlarını önizleme gibi ek özellikler sağlar.

Full-stack geliştirme için faydalıdır.

Geliştiricilere Sağlanan Avantajlar

Adobe Dreamweaver dinamik bir görüntüleme sağlar ve her ekrana sığabilen web sayfaları oluşturur.

Önizleme özelliği geliştiricilerin web sayfalarının yayınlamadan önce tam olarak nasıl görüneceğini bilmelerini sağlar.

Çalışma alanı özelleştirilebilir olduğundan, geliştiriciler yalnızca kodlama yapmak için ihtiyaç duydukları araçları görebilirler.

Windows için çoklu monitör desteği özelliği web sayfalarını birden fazla monitörde görüntülemenize yardımcı olur.

Geliştirme Ortamı – Adobe tarafından oluşturulan Dreamweaver cc, çalışma alanı için muhteşem bir tasarım ve düzen sağlar. Herkes Dreamweaver CC'yi kolayca indirebilir ve kullanabilir.


5. Visual Studio Kodu

Visual Studio Code, Microsoft tarafından çok platformlu ve çok dilli bir yazılım olarak geliştirilmiştir.

Temel Özellikler

Dahili Git komutları, doğrudan editörden kod hata ayıklama, sunucudan web'in canlı önizlemesi, IntelliSense kullanarak akıllı kod tamamlama ve daha birçok özelliğe sahiptir.

Geliştiricilerin en popüler araçlarından biri olan ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılımdır.

Visual Studio Code'un en belirgin özelliği konsolda hata ayıklama komutlarının yürütülmesini sağlayan etkileşimli hata ayıklayıcısıdır.

VS Code'un IntelliSense'inin kod anlaşılması, kodda gezinme ve yeniden düzenleme açısından son derece yararlı olduğu kanıtlanmıştır.

Geliştiricilere Sağlanan Avantajlar

VS Code çekici bir kullanıcı deneyimine ve özelleştirilebilir bir çalışma alanına sahiptir.

IntelliSense, değişkenlere, fonksiyonlara ve içe aktarılan kütüphanelere dayalı akıllı tamamlamalar sağlar.

VS Code ile kodu editörden, hiçbir zorluk çekmeden hata ayıklamak mümkündür.

Git commit'leri doğrudan editörden yapılabilir.

Yeni diller, hata ayıklayıcılar veya diğer ek hizmetler eklemek için uzantılar mevcuttur. Ayrı işlemler olarak çalışırlar, bu nedenle düzenleyicinin hızından ödün verilmez.

Geliştirme Ortamı – VS Code, geliştiricilerin tema, düzen, renkler vb.'ni kolayca ayarlayabileceği özelleştirilebilir bir kullanıcı ortamı sağlar. Sanal stüdyo kodunu indirmek çok kolay ve hızlı bir işlemdir.


 Sublime Text 3 Windows için

Sublime Text 3, sublime text'in güncel sürümüdür. 

Not: HTML kodlarını içeren dosya .html uzantısıyla kaydedilmelidir.

Öncelikle Sublime Text'i indirmeniz gerekiyor .

Kaynak kodu yazma: Sublime Text en yaygın olarak sıfırdan Python kodu yazmak için kullanılır . Ancak, C++ programları yazmak için de kullanılabilir. Bazı kişiler bunu Java kodu yazmak için kullanabilirken, bu önerilmez. Neyse ki, TIOBE Endeksine göre Python en popüler programlama dilidir .  

Kaynak kodunu düzenleme: Sublime Text'in kod yazmak için yaygın kullanımının ötesinde, halihazırda var olan bir programın kaynak kodunu düzenlemek için de kullanılabilir. Ancak, daha karmaşık bir araç olduğu için geleneksel kelime işlemcilerle karıştırılmamalıdır. 

Birden fazla dosyayı düzenleme: Sublime Text'in en iyi özelliklerinden biri, aynı anda birden fazla metin dosyasını ve kod satırını düzenlemek için kullanabilmenizdir. Daha sonra proje dosyalarını platformda bulunan farklı düzenlerle karşılaştırabilirsiniz. Her metin kaynak kodu düzenleyicisinde bu özellik yoktur. 

Kod ölçümlerini analiz etme: Komut paletinden kod ölçümlerini analiz etmek için Sublime kod düzenleyicinizi kullanabilirsiniz. Bu ölçümler, yazdığınız koda dair içgörülerdir. Sublime Text bunları analiz etmenize yardımcı olur ve ayrıntılı ancak anlaşılması kolay bir rapor sunar. 

GitHub'dan kod paylaşın: Sublime Text'te yazılan veya düzenlenen kod, yazılım Git yetenekleriyle birlikte geldiği için komut paletinden doğrudan GitHub'a paylaşılabilir. GitHub'ı Git deposu olarak kullanan diğer üyeler , yükledikten sonra kod veya paket denetimini görüntüleyebilir ve önerilerde bulunabilir.


Özet

HTML editörleri kullanıcılara büyük bir kolaylık ve ek işlevler sunarak web geliştirmeyi rahatça sürdürmelerini sağlar.HTML editörlerinin amacı yalnızca HTML geliştiricileri değildir. XML, JavaScript, PhP, CSS vb. gibi diğer teknolojileri kodlamak ve dahil etmek için faydalıdırlar.



Hiç yorum yok:

ads 728x90 B
Blogger tarafından desteklenmektedir.